Når starter fødsel?

Comment

Når starter fødsel?

Det er lett å skjønne at man blir utålmodig og lei
belly clock

Et ganske vanlig spørsmål jeg får fra gravide er nettopp dette. Det å gå å vente de siste ukene kan være en stor tålmodighetsprøve. Man vet aldri hva som skjer neste dag, eller den neste timen! Det er kanskje ikke noen trøst, men det hender jeg humoristisk må trøste ventende gravide med at det er ingen som er evig gravide.

Kroppen føles tung,magen er fylt av en sprellende baby, bekkenet verker og urinblæren vekker deg hver 2.time. Og ikke minst lengter man etter å se dette mennesket som bor inni seg! Hvem er hun? Hvordan ser hun ut, har hun nesa til pappa og øynene mine?

Forsøk (jeg vet av erfaring at det ikke akkurat er lett..) å holde motet oppe. Barnet kommer snart! I denne perioden av livet føles uker, ja dager, uendelig lange. I virkeligheten er de akkurat like korte som hvilken som helst uke eller dag. Kanskje hjelper det å fokusere på en dato du vet med sikkerhet at barnet er her. Og jeg kan love deg at på «andre siden»(når barnet er kommet) så går tiden alt annet en sakte. 

Terminperioden strekker seg fra svangerskapet passerer 37 uker og frem til 42 uker. Alt innenfor dette defineres som innenfor termin. En ganske lang periode altså, på 5 uker. Selv om man har fått en termindato føder bare ca 5% på akkurat denne dagen. Noen føder før termin, da kalles det prematur fødsel. Jo tidligere fødselen starter, jo mindre og mer sårbar er babyen. I dag er det ikke vanlig at man føder etter termin, fødselen anbefales gjerne igangsatt om man går til 42 uker. 

babyfeet

Hva som gjør at fødselen starter er faktisk ikke helt kartlagt. Forskere vet ennå ikke hvorfor fødselenstarter. De har funnet ut at hormoner virker inn, men kan ikke i detalj si hva slags mekanismer som gjør at barnet vil ut akkurat denne dagen. I et normalt svangerskap går produksjonen av progestoron ned ca fem uker før fødselen, mens produksjonen av østrogen går opp. Dette fører igjen til at det skilles ut hormonet oxytocin. 

Fødselen kan starte på flere forskjellige måter. Det vanligste er at man får rier. Mange vil oppleve at magen strammer seg og blir hard for så å bli «normal» igjen i løpet av svangerskapet. I tiden mot termin vil dette gjerne øke på. Sammentrekningene kalles kynnere. De er relativt smertefrie og kommer uregelmessig. Om de ofte kommer når du er i aktivitet, vil de gjerne forsvinne om du roer deg ned. Og omvendt. Både rier og kynnere er muskelsammentrekninger i livmoren. Det kan være vanskelig å skille hva som er rier og hva som er kynnere, men om sammentrekningene kommer regelmessig, øker i styrke, ikke forsvinner om du skifter aktivitet så kan du anta at det er rier!

Ca 10% av alle fødsler starter med at det går hull på fostersekken og man lekker fostervann. Det kan være at det kommer et skikkelig splash! med fostervann, men like gjerne kommer det bare litt. Fostervannet vil alltid fortsette å lekke, så om man legger en klut i trusa vil den etter hvert bli våt. Tror man fostervannet er gått så er det anbefalt å ta kontakt med fødeavdelingen.Rundt 25% av alle fødsler i dag får ikke sjans til å starte av seg selv, de blir igangsatt, - eller «indusert» som det heter på fagspråket. Det foregår på forskjellige måter, avhengig av hvor «moden» livmorhalsen er. Det er flere grunner til å indusere en fødsel. Det kan være et svangerskap som nærmer seg overtid, det kan være forhold hos mor eller barnet som gjør at en vurderer det bedre å avslutte svangerskapet.

Skrevet av Jordmor Christine N. 

Ja det er skikkelig pyton å være så lei, men det aller viktigste er at babyen får komme når DEN er klar.
newborn

Det er TO viktige ting du skal huske på når den dagen du er "drittlei hele graviditeten" evt. kommer:

1. Husk at (og misforstå meg rett her!) det handler ikke først og fremst om deg mot slutten. Det handler mest om babyen din!

 Ja det er skikkelig pyton å være så lei, men det aller viktigste er at babyen får komme når DEN er klar. Du klarer alltids noen dager til :-) 

Dersom en velger igangsettelse av "ikke medisinske årsaker" skal en være klar over at det vil gi en betydelig økt risiko for unødvendige hendelser og/eller komplikasjoner i fødselsforløpet som kan gjøre fødselen både lengre og tøffere for den lille babyen. Og det er det vel ingen som ønsker seg?

2. Det er nok en god grunn til at vi liksom skal bli litt  "drittleie" når det begynner å nærme seg slutten. Å kjenne på den følelsen betyr at du er/blir mye mer motivert og klar for det som snart kommer ,- nemlig selve fødselen. Man føder bedre når man er skikkelig motivert og klar for å møte babyen sin, så hurra for *drittlei-følelsen* ;-) - Skrevet av Kiropraktor Hilde T. 

Comment

"Mitt beste tips til andre gravide er å skaffe seg bbhugme tidlig i svangerskapet og begynne å bruke den".

Comment

"Mitt beste tips til andre gravide er å skaffe seg bbhugme tidlig i svangerskapet og begynne å bruke den".

Vi har valgt Maja Fresvig som vår bbhugme fan of the month i september!! Vi spurte Maja om hun har lyst til å svare på et par spørsmål om hennes opplevelse med bbhugme.  

Beste graviditetsminne: 

Mitt beste minne fra dette svangerskapet må være første gang jeg kjente tegn til liv. Jeg ble mer bevisst på babyen som lå i magen, på et tidligere tidspunkt enn sist. 

Mitt beste bbhugme-moment:

Maja Fresvig

Maja Fresvig

Mitt beste minne med  bbhugme er når jeg fant sønnen vår på 3 år stående/halvveis liggende foran sofaen med BB hugme under hodet, sovnet etter barnehagen. Har dessverre ikke bilde av det, men det var utrolig søtt!

Mine råd/tips til andre gravide:

Mitt beste tips til andre gravide er å skaffe seg bbhugme tidlig i svangerskapet og begynne å bruke den. Det har mye å si for bekken og rygg og ha den mellom knær og ankler. Mange blir tette i nesa etc i svangerskapet, og da er det helt perfekt å ha puta under hodet og videre ned langs kroppen- mellom knærne. Iom at man kan fordele den så bra og tilpssse til hvor man vil ha mye og lite i puta! Den har vært med meg i hele sommer. Til Menorca, Mallorca, på campingferie i Norge og har blitt brukt hver eneste dag/natt siden jeg kjøpte den! :)

 

Mvh Maja Fresvig @majafresvig

Comment

"Denne puten er alt som det lover å være, og mer! "

Comment

"Denne puten er alt som det lover å være, og mer! "

Vår bbhugme fan av måneden i juni er Phoebe fra Storbritannia. Hun har skrevet om sin erfaring med bbhugme og svarte på tre spørsmål som vi stilte!

Bilde- Phoebe

Bilde- Phoebe

Etter å ha sett et par andre gravide på Instagram fantasere om sine bbhugme puter, og uker med rastløs og ubehagelig søvn bestemte jeg meg for å skaffe meg bbhugme, jeg er irritert på at jeg ikke skaffet meg bbhugme før! Denne puten er alt som det lover å være, og mer! 

Les mer om Phoebe sin erfaring med bbhugme her. 

Comment

"Jeg ble omtalt som hun tvillinggravide med pølseputa".

Comment

"Jeg ble omtalt som hun tvillinggravide med pølseputa".

Denne måned har vi valgt Aimee som vår bbhugme fan of the month. Hun er tvillingsmamma til flotte Sander & Wiliam på 2 mnd. Hun har skrevet om hennes opplevelse med bbhugme. 

Beste graviditetsminne: 

Det beste minne mitt fra svangerskapet må være da jeg kjente de første sparkene. Jeg husker jeg lå på sofaen i stua.. Hadde ligget der hele dagen pga en sinnsyk bekkenløsning. bbhugme-puta lå godt planta mellom beina mine, magen hvilte oppå den på midten, og den slynget seg fint under nakken min. Sånn hadde jeg ligget i sikkert 4-5 timer. Eneste posisjonen hvor jeg ikke hadde vondt og faktisk kunne slappe av. Så kjenner jeg det... Et lite dunk. Jeg skvatt litt. Så et dunk til. Jeg var ikke i tvil om hva det var. Jeg trykka litt på magen, og så kom et skikkelig sprell. Jeg smilte fra øre til øre! Etter det kunne jeg ikke la magen være.. Jeg kosa med den og trykka på den hver dag, og sånn kunne jeg ligge flere timer om dagen! 

bbhugme sand vanilla tvillinger

 

Mitt beste bbhugme-moment:

Jeg var lagt inn på sykehuset i uke 29 pga premature rier. Gutta ville ut og hilse på verden så altfor tidlig. Jeg fikk riedempende og måtte bli i senga. Fikk kun lov å gå på do, ingenting annet. Det var jordmødre inne hos meg hele tiden, og alle lurte på hva denne pølseputa var for noe. Jeg forklarte alle som spurte og alle ville ha en selv. De kjente på den, og et par prøvde den til og med da de satt i stolen ved siden av meg. De mente alle at en sånn pute burde følge med positiv graviditetstest! Til slutt ble jeg omtalt som hun tvillinggravide med pølseputa. Da skjønte jeg hvor mye den puta hadde betydd for meg på tiden på sykehuset. Når en lege jeg ikke hadde sett på over 3 uker kjente meg igjen pga en pute.. :)
Den ble også med på fødselen. Jeg hadde den som ryggstøtte da jeg pressa.. Og når man føder to unger uten smertelindring så skal man iallfall ligge behagelig! 

Mine råd/tips til andre gravide:

1. Kjøp bbhugme. Ja, det er verdt det! Jeg hadde sikkert betalt det dobbelte også. Og kjøp to trekk.. Det er så utrolig kjipt å måtte vente med å bruke den når trekket er til vask. Jeg brukte den fra uke 18 ca. Og jeg bruker den enda. Nå har jeg to troll med mye mageknip og de vil helst sove oppå meg. Men jeg har bare ett fang. Da får han ene sovne på meg, og så flytter jeg han over på puta. Der sover han godt i flere timer. Så kan jeg ha han andre på fanget. Eller legge begge på puta. Jeg bruker den til å sove på selv når gutta sover i senga si. Samboeren min er fysioterapeut og elsker den han også! Han bruker den for å støtte opp gutta når han gir de flaske. Da ligger de som når de blir ammet, og han får også oppleve den nærheten jeg får med de under måltider. Og når vi har vært ute av huset og kommer hjem, så ligger hunden på den og sover. Vi skulle helst hatt en pute til skjønner jeg :)

2. Lytt til kroppen din.. Og legen. Du gjør en jobb som kun du kan gjøre. Du lager et menneske. Det er ikke som å steke kjøttdeig. Du lager et komplekst system som skal leve i mange år fremover. Spis riktig og drikk mye vann. Stump røyken og spytt ut snusen..

3. Sov! Jeg vet det blir mer og mer vanskelig jo lengre du kommer i svangerskapet. Jeg sov maks 1 time av gangen på slutten.. Men jeg prioriterte søvn. Og takk gud for det! For nå er søvn virkelig mangelvare.. Jeg har to små troll som gjerne sover på skift, og holder mammaen sin våken med høylydt sang!

4. Ta bilder av magen! Både med og uten klær.. (eller iallfall uten t-skjorte).. Du glemmer hvor stor du var :)

bbhugme stone plum sleeping baby

5. Snakk med andre gravide eller de som allerede har fått barn. Hvis du er redd for noe eller er usikker på noe, så ikke Google ting. Snakk med noen du stoler på. Det er så mye skumle historier der ute. Og jeg vet selv at jeg har lett for å legge ut de kjipe stundene i termingruppa jeg er medlem av. Bare for å få ut frustrasjon. Men så glemmer jeg å legge ut alt det positive. Det skal jeg bli flinkere på.

Lykke til, til alle kommende mammaer og pappaer der ute! Dere har så mye godt å se frem til! Og til dere som skal ha tvillinger... Dere kommer til å få det til! Det er tyngre å både bære frem to og ha to babyer, men det er ikke uoverkommelig. Det er faktisk helt fantastisk! 

Dere finner meg på instagram og snapchat. @Lunitu er navnet! 

 

Comment

Är den verkligen värd sitt pris? JAAAA!!!!

Comment

Är den verkligen värd sitt pris? JAAAA!!!!

Vi valgte flotte Sara fra Sverige som vår bbhugme fan of the month i april. Vi spurte Sara om hun har lyst til å fortelle om hennes opplevelse med bbhugme. 

bbhugme belly

Jag fick tipset om kudden av en av mina mammor jag tränar. Hon berättade om den som en lång korv som man kan krama, ha under magen och mellan knän och fötter på en och samma gång. Det lät som en dröm. Jag googlade och fann den och helt ärligt kände jag först att priset var lite väl högt. Är den verkligen värd sitt pris?

 Efter att jag läst runt på olika sidor bestämde jag mig för att klicka hem en. Någon dag därefter hämtade jag hem en stor kartong som mina barn så glatt öppnade. Inuti fann vi en väska med en naken kudde och ett "örngott" inuti. Vi hjälptes åt att klä kudden och sen la barnen beslag på den. Min yngsta dotter placerade sig i soffan framför tv:n och somnade inom 10 minuter. DET är ett bra betyg måste jag säga.

Först till kvällen fick jag utvärdera den och den där frågan jag ställde mig innan jag köpte kudden fick jag väldigt snabbt svar på. JAAAA!!!! Det första jag la märke till var det otroligt sköna örngottet. Det nästan svalkade mot min hud. Sen var det längden på kudden. Från huvudet och ända ner till tårna räckte den.

Jag fick något att krama om natten (äntligen kan jag lägga mitt gosedjur åt sidan så här vid 35 års ålder) och kudden la sig bekvämt framför min mage som kanske inte är så stor, men ändå drar ner åt sidan och gav ett skönt stöd. Det allra bästa var ändå att ha den mellan mina ben för att få en bättre vinkel på mitt bäcken. Innan hade jag en vanlig kudde mellan knäna, men då trillade underbenet och foten ner så att jag korsade benen. Detta gav mig smärta under natten och jag fick vända på mig stup i kvarten.

Ovanstående är nattetid. Om ni bara visste hur mycket jag använder den under dagen. Jag kan ligga på mage! I vecka 39!!!! Det ni. Och när jag jobbar vid datorn lägger jag den i sängen bakom min rygg så att jag kommer upp. I soffan har jag den som kudde och som till synes på bilden är Dixie också glad när jag ligger på den.

 Nu är snart min graviditet över och jag ser fram emot att börja använda den som både amningskudde och babynest. Ska bara bestämma mig för ett nytt örngott också. Jag och barnen kommer inte riktigt överens. Jag tycker lila och de tycker rosa. Vilket tycker ni är finast?

Vänliga hälsningar Sara Tilling @saratilling- Instagram

 

Comment

” Mamma når babyen kommer då kan eg få putå for då har jo du babyen.”

Comment

” Mamma når babyen kommer då kan eg få putå for då har jo du babyen.”

Vi valgte  flotte Anja som vår bbhugme fan of the month i mars. Vi spurte Anja om hun har lyst til å svare på et par spørsmål om hennes opplevelse med bbhugme.  

Beste graviditet minne:

bbhugme babynest sand vanilla

Dette var veldig vanskelig å velge, men denne gangen takket jeg høyere makter for at jeg hadde med meg bbhugme da jeg var på sykehuset. Jeg ble innlagt ved uke 37 pga. høyt blodtrykk, og jeg hadde ikke med meg bbhugme og sov helt elendig. Da jeg dro inn på termin for igangsettingen min så sørget jeg for å ha med bbhugme. Puten hjalp meg til å sove bedre, og reduserte smerte i ryggen og hoftene. Den kvelden kom Liva til verden og da var jeg veldig glad for at jeg hadde fått nok søvn, dette ved hjelp av bbhugme.

Beste bbhugme moment:

Ikke bare elsket jeg puta da jeg var gravid, men min sønn på 5 år elsker den også. Vi må ofte bli enige om hvem som skal sitte med den i sofaen eller hvem som skal sove med den. Han pleide og pleier, å låne den med i sengen når han legger seg og det ender med at jeg henter den når han sovner. En dag i slutten av graviditeten sa han” mamma når babyen komme då kan eg få putå for då har jo du babyen.”

Dine råd/tips til andre gravide mødre:

Lille Liva (Bilde Anja). 

Nr. 1 Skaff deg bbhugme, det tok meg litt tid til å forstå at det var bekkenløsing/låsing jeg hadde fått. Jeg skulle ønske jeg hadde skaffet meg den tidligere for da kunne jeg ha unngått mye smerte.

Nr.2 Anbefaler at man bruker bbhugme både i sengen om nettene og samtidig som støtte når man sitter i sofaen. Prøv flere stillinger til du er komfortabel. Ofte fungerer en stilling en dag og neste dag er det en helt annen stilling som skal til.

Nr.3 Ta bbhugme med på sykehuset, igangsetting eller ei. Jeg skulle ønske jeg hadde hatt med min bbhugme til min første fødsel. Jeg hadde masse bruk for bbhugme under amming, spesielt i starten er det godt å kunne fokusere på hvordan babyen tar puppen og ikke så mye hvordan du sitter og holder osv. Amming kan også ta mye tid i starten og da er det godt å kunne sitte godt og komfortabelt slik at du ikke får vondt i ryggen.

Nr.4 Bruk den som en trygg sovesone for din baby. Jenta mi elsker å ligge på siden med nesen mot noe, så er det ikke sofaen som får nesekos så er det bbhugme.

Nr.5 Gjør litt reasearch, søk på bbhugme på Instagram , Facebook osv slik at du får inspirasjon og ideer til bedre/flere stillinger. 

Hilsen Anja. @bluebellsa -Instagram

Comment

3 ting du IKKE bør gjøre om du har symptomatisk bekkenløsning

Comment

3 ting du IKKE bør gjøre om du har symptomatisk bekkenløsning

Som jeg har skrevet om i en tidligere bloggpost her, så er det altså maaange "myter" ute å går ift bekkenløsning. I forrige bloggpost avlivet jeg noen av disse, og i denne posten skal du få tips til hva du absolutt ikke bør gjøre om du har symptomatisk bekkenløsning.

Her er tre ting du altså ikke bør gjøre:

1. Gå med små skritt  (som om du har et trangt miniskjørt på deg)!

Gravide med smerter i bekkenet har i årtier fått høre at det er smart å gå med bitte små skritt , men å bevege seg på en slik unaturlig måte vil mange ganger faktisk bare ha motsatt effekt og føre til unødvendige spenninger i/rundt bekken og hofter. Det aller lureste er å forsøke å bevege seg så avslappet og normalt som mulig, med normal skrittlengde osv, men heller senke tempoet.

2. Hold for all del bena godt samlet til enhver tid! 

Det er ikke hvor flink du er til å holde bena samlet som avgjør hvor vondt du evt. har. Noe som derimot påvirker hvor vondt du har er hvor anspent du er i muskler og ledd, eller i bevegelsene dine. Å sitte eller bevege seg med bena konstant samlet er veldig unaturlig og det kan føre til økte spenninger spesielt i/rundt symfysen og i muskulaturen på innsiden av lårene. Jo lenger ledd og muskler holdes i en slik stilling, jo mer stivner en til. Tenk heller at du skal bevege deg normalt. Du kan sågar forsøke å tøye innsiden av lårene litt forsiktig utover; ligg på rygg og trekk bena opp. Slipp så rolig bena ut til hver side (så langt de naturlig går) og la tyngdekraften forsiktig tøye innsiden av lårene dine i et par minutter om gangen. Bruk armene til å støtte med om du syns det er for ubehagelig å slippe beina helt ut til siden. 

3. Beveg deg så lite som mulig!

Ledd og muskler holder seg absolutt friskest, og har det aller best, når de får beveget seg, så med mindre du har brukket et bein eller revet av en sene så er det aldri feil å sørge for å få noe bevegelse. En må bare tilpasse mengde, tempo og intensitet. Er det for vondt å f.eks gå små rolige turer kan det være lurt å komme seg i et basseng. På den måten kan du få beveget kropp,muskler og ledd, men uten den smertefulle vektbelastningen. Bevegelse øker sirkulasjonen i kroppen, noe som i seg selv gir smertelindring.

PS! Har du veldig store smerter eller forflytningsvansker er det lurt å søke hjelp, f.eks hos kiropraktor eller fysioterapeut som har erfaring med bekkenplager under graviditet. Det kan være du vil ha utbytte av behandling eller mer spesifikke treningsråd.

Bli med over til FB siden vår og del det beste og/eller morsomste rådet du har fått i forhold til bekkenløsning :-) 

Hugs,
Hilde

 

Comment

Skal, skal ikke fullamme første 6 mnd...?

Comment

Skal, skal ikke fullamme første 6 mnd...?

Tre barneleger gikk nylig ut i media med råd til alle mødre at de burde slutte å fullamme barnet sitt de første 6 mnd, og heller begynne med å introdusere fast føde allerede etter 4 mnd for å unngå Vit B12 mangel. Dette er råd som bryter både med Helsedirektoratet og Verdens Helseorganisasjon sine anbefalinger, og til tross for at Helsedirektoratet på ny har revidert sine anbefalinger (og landet på samme konklusjon!) fortsetter de sitt korstog i media. En kan selvsagt spekulere i om hvem som har størst utbytte av at denne debatten fortsetter i media (jeg tror neppe at journalistene bryr seg om vi fullammer 4 eller 6 mnd, men kontrovers selger alltid bra…) men at noen forskere og barneleger med egne meninger som ikke baserer seg på seriøs gjennomgang av tilgjengelig forskning, får så uforholdsmessig stor tale- og spalteplass i media er et stort problem og kan i verste fall fører det til at det sitter mange skremte mødre der ute som lurer på om de har skadet barnet sitt ved å fullamme første 6 mnd.

 

Til alle dere mødre: Det har dere altså ikke!

 

Problemet i denne saken er at studiet disse forskerne refererer til har så mange svakheter ved seg, og ukjente faktorer, at det blir HELT FEIL å overføre resultatene av et slikt studie over på det vi kaller «normalbefolkningen».

 

Selve størrelsen på studiet er en svakhet i seg selv da et så lite studie ikke vil kunne være statistisk signifikant, men det som er enda mer spesielt er at samtlige 105 spedbarn som deltok i studiet var blitt henvist inn p.g.a enten ammevansker/»feeding difficulties», diffuse nevrologiske symptomer eller forsinket psykomotorisk utvikling. Dvs. disse representerer ikke «normalbefolkningen» i utgangspunktet! Vi vet heller ikke hva referansenivået på B12 skal/bør være.

 

Det er flere andre faktorer som også påvirker et barn ernæringsstatus, og mange av disse var ikke nevnt eller vurdert i studiet, som bl.a. hva var mors ernæringsstatus? Hadde hun vitamin eller mineralmangler? Mage/tarm sykdom? Annen sykdom?  Hva med spørsmålet rundt tidlig eller sen avnavling i forhold til placentær transfusjon og dermed bedre jern og vitaminlagre i kroppen i utgangspunktet? Forskerne blander også vit K inn i debatten. Alle barn har lav Vit K status ved fødsel , men det er f.eks viktig å vite om disse barna ble født ved keisersnitt eller vaginalt. Barn fødes som kjent med steril tarm (og har derfor kun det de får med seg via mors fødselskanal + placenta) og trenger derfor spesifikke bakterier fra mor (microbiomet) for å i det hele tatt få disse bakteriene som kan produsere Vit K. ”Keisernitt-barn” kontamineres ikke på samme måte som barn som blir født vaginalt.

 

For at et barn skal kunne få i seg nok morsmelk er det også viktig at barnet kan die skikkelig ved brystet. Barn som er premature, små eller har diffuse nevrologiske symptomer (som barna det ble forsket på i dette studiet) vil ofte typisk slite med amming i utgangspunktet, og det påvirker selvsagt deres ernæringsstatus i større eller mindre grad.

Barn med ammevansker er noe jeg får inn til vurdering, og jobber ofte med, her på klinikken.  Noen av barna har startvansker pga at de er født små/ premature og/eller mors brystvorter er inverterte, mens andre igjen har problemer av mer nevrologisk eller ”mekanisk art”. Det kan da være snakk om nedsatt eller dårlig sugerefleks, feil sugeteknikk, stramt tungebånd, problemer med bevegelse i nakken, spenninger i/rundt nakkens øverste ledd eller f.eks stramme eller vonde kjeveledd som gjør det tungt eller vanskelig for barnet å suge skikkelig. Dette er alle faktorer som vil påvirke hvordan barnet ammer (og dermed dets ernæringsstatus) , og det er selvsagt viktig å nøstet opp i disse problemstillingene så raskt som mulig slik at det ikke går ut over ammingen.

 

Morsmelk er gull verdt!

Den desidert viktigste faktoren som påvirker et barns kortsiktige og langsiktige helse er morsmelk. Det vet vi. I tillegg er det utrolig mange andre (helse)gevinster å hente ved å amme, både for mor og barn, ikke minst ift immunrespons hos barnet og forebygging av brystkreft hos mor.

Skal det i det hele tatt komme en endring på dagens anbefalinger er det en forutsetning at den forskningen som blir lagt til grunn for en slik endring er utført på en måte som er representativ for  normal-befolkningen (dvs. for helt friske barn) og at relevante variabler er vurdert.

Inntil da så er det ekstremt viktig at vi nå unngår å skape unødvendig usikkerhet og redsel hos ammende mødre; noe som i verste konsekvens kan føre til at en mor velger bort brystmelk til fordel for morsmelkerstatning fordi hun «vil gjøre det beste for barnet sitt».

 

Konklusjon: er barnet ditt er fornøyd, og det vokser og utvikler seg fint, er det altså fortsatt både anbefalt og trygt å fortsette med fullamming de første 6 mnd!

 

Spørsmål til dere mødre der ute: Hvor lenge fullammet du barnet ditt? Evt. når var barnet ditt klart for fast føde?

( kommenter gjerne på link på FB siden vår)  

 

 

 

Comment

Myten om bekkenløsning

Comment

Myten om bekkenløsning

Absolutt ALLE gravide har bekkenløsning, og det er faktisk en nødvendighet:)

Nå ble du kanskje litt overrasket eller sjokkert? Du har kanskje hørt eller trodd at bekkenløsning alltid er en smertefull tilstand som kun rammer enkelte kvinner underveis i svangerskapet? (og du håper så inderlig at det ikke blir deg...?) 

Bekkenet vårt består av tre ben; ett korsben og to hofteben. Det holdes sammen av to ledd som heter iliosacralledd, samt en bruskforbindelse foran som heter symfyse.

(Bildet er hentet fra LKB sin nettside)

Det vi kaller bekkenløsning er helt normal, fysiologisk respons når en er gravid og er i utgangspunktet ikke forbundet med smerter.
Under graviditeten produserer kroppen vår mer av et hormon som heter Relaxin. Dette hormonet har som oppgave å sørge for at kroppens bindevev (leddbånd, ligamenter osv som er med på å holde leddene våre på plass) blir løsere/mer tøyelig,- noe som er en absolutt nødvendighet med tanke på alle de fysiske endringene kroppen din skal igjennom på relativt kort tid etterhvert som babyen og magen vokser. Det hadde sannsynligvis også vært umulig å føde en baby om en ikke hadde denne bekkenløsningen da en er helt avhengig av at bekkenet "åpner seg" i fødselsprosessen for å lage plass til babyen som er på vei ned i fødselskanalen.
Så sånn sett er det kanskje en fin ting at vi har bekkenløsning når vi er gravide og skal føde :-)

Men hvis alle gravide har bekkenløsning, hvorfor er det da bare enkelte som får vondt?

Vitenskapen kjenner faktisk ikke til hele mekanismen rundt bekkenløsning eller hvorfor enkelte får smerter ,mens andre er helt smertefrie, men det finnes ulike teorier. En del av de går på det funksjonelle. Dvs at hormonelle endringer (Relaxin)  i kombinasjon med ustabil/svak muskulatur og/eller stive, låste ledd i bekken og nedre korsrygg kan føre til økte smerter og nedsatt funksjon.

I min jobb treffer jeg daglig gravide som har plager og smerter med bekkenet og som har fått høre at "det er nok bekkenløsning så det må du bare leve med". Mange av disse har nedsatt livskvalitet pga smertene og klarer ikke å glede seg over svangerskapet.
Min erfaring er derimot at mange av disse kvinnene har smerter pga bekkenlåsninger og/eller svak muskulatur, og de fleste responderer veldig bra på behandling, veiledning og trening. 

Tips! Dersom du er gravid og har symptomatisk bekkenløsning  så er det altså mulig å få hjelp og behandling hos kvalifisert helsepersonell. Sjekk ut www.bekkenogbarn.no

I neste bloggpost vil jeg skrive litt mer om hva du bør gjøre og hva du absolutt IKKE skal gjøre når du har symptomatisk bekkenløsning . Følg med!

PS! Bli med inn på FB siden vår og del din erfaring med symptomatisk bekkenløsning under graviditeten. Hvordan påvirket det deg og din livskvalitet? Evt. hvordan påvirket det barna/familien din? Kanskje du har noen gode tips du vil dele med dine gravide medsøstre? 

Snakkes på FB :-)

Klem fra Hilde
 

Foto: Shutterstock

 

Comment

HVORFOR ELSKER JEG JOBBEN MIN SOM JORDMOR?

Comment

HVORFOR ELSKER JEG JOBBEN MIN SOM JORDMOR?

Hvorfor elsker jeg jobben min?

Gjeste innlegg av jordmor Christina. 

Da jeg fikk spørsmål fra teamet i bbhugme om å lage et blogg innlegg med denne tittelen var jeg ikke sen å be.  Jeg tenkte at spørsmålet nok er enkelt å svare på for jeg elsker nemlig jobben min som jordmor. Når jeg satt meg ned for å tenke etter så fant jeg ut at det var ikke så enkelt likevel. For ja, jeg elsker jobben men hvorfor?

Å jobbe som jordmor er (tro det eller ei!) veldig variert. Ei jordmor tar imot barn, har svangerskapskontroller og passer på at mor og den nyfødte har det bra etter fødselen. En kan jobbe i det private, i kommunen eller på sykehus. Jeg har gjort litt av alt, akkurat nå jobber jeg i kommunen. I tillegg driver jeg nettbutikken min: www.jordmorbutikken.no. På kontoret tar jeg blodprøver, måler store og små mager, lytter etter fosterlyd, tar blodtrykk og sjekker urinprøver. Henviser hit og dit. Ganske ensformig sier du? Det som ikke er ensformig er de gravide! Den kanskje viktigste oppgaven jeg gjør er å snakke og å lytte.  Hver kvinne er unik med sin historie, sine bekymringer, sine gleder og sorger. Jeg trøster, beroliger og forsøker å ta på alvor både store og små problemstillinger. I løpet av 9 små måneder av livet deres blir vi ofte ganske godt kjent, den gravide og jeg. Det føles nesten rart når babyen endelig kommer og vi ikke skal treffes lengre.

Her med baby Ailo. :) 

 

Det spørsmålet jeg får aller oftest er: «Er dette normalt?» Det kan være hva som helst, fra hvordan babyen beveger seg, til kløe, hemoroider eller søvnløshet  men ofte er det relatert til smerter, eller plager i rygg eller bekken. Svaret jeg aller oftest gir (på alt fra babybevegelser til hemoroider osv) er JA, det ER normalt. Det samme med rygg og bekkenspørsmålene. Det ER normalt. Mange gravide har det slik men, det finnes hjelp å få! Jeg gir ofte den gravide råd om å snakke med en fysioterapeut eller kiropraktor. En tur dit kan gjøre godt for en trøtt rygg og et verkende bekken.

Svaret på hvorfor jeg elsker jobben min må være den gravide! Det er veldig meningfullt å kunne følge kvinner i dette stadiet av livet. Å kunne gi råd som fremmer et normalt svangerskap og en sunn og frisk baby, gi tips og støtte på veien slik at de kan få en fin fødsels opplevelse, legge til rette for at den nybakte mammaen knytter seg til barnet sitt. Ja, jeg elsker jobben min og nå vet jeg hvorfor! 

 

 

Comment

Hvem er han ufyselige slimproppen alle snakker om ?

2 Comments

Hvem er han ufyselige slimproppen alle snakker om ?

Det kan dukke opp flere slags typer "slimpropper" i løpet av et helt kvinneliv he he, men forhåpentligvis bare èn type i underlivet ditt!

Er du høygravid og/eller "dagsventende", er sjangsen ganske stor for at du har fått spørsmål som " har slimproppen gått?" eller "har du sett noe til slimproppen?". Noen av dere vet godt hva det går i når noen spør om det, men for mange av dere er det kanskje første gangen dere hører om denne slimproppen?

Slimpropp. Sliiiimpropp. Ikke et særlig flatterende navn akkurat, og den høres kanskje ganske ekkel ut, men jøjemeg hvor glad du skal være for at du har en i undelivet ditt når du er gravid! ;-)

Slimproppen er rett og slett en propp av slimsekret som sitter ytterst i livmorhals-munningen din under graviditeten. Der ligger den fint nesten som en liten VINKORK og beskytter livmoren og babyen ditt mot invasjon fra skumle bakterier:)


Når det begynner å nærme seg fødsel, så vil den begynne å "slippe taket". Hos noen kommer den ut gradvis over flere dager,- nærmest som litt snue som kommer her og der, mens hos andre så kan den ploppe ut i èn stor klump. Enkelte vil kanskje ikke engang merke at den løsner!

Konsistensen på slimproppen varier veldig. Hos noen er den så flytende at det kun minner om en litt tykkere utflod enn det du er vant med, mens hos andre kan den være både mer klissete og/eller "gelantin-aktig". Fargemessig så kan den variere fra å være nærmest helt fargeløs til lyserosa, rødlig eller rett og slett skikkelig gulgrønn. Nesten som en real "snottaklysa" som vi liker å kalle det her i Rogaland;-)  
NB! En slimpropp skal ikke lukte noe særlig. Dersom du mister din, og du kjenner at den lukter skikkelig vondt/ som puss, bør du kontakte lege eller jordmor for en sjekk.

"Betyr det at jeg har mistet slimproppen at fødslen er i gang?"
Nei, ikke nødvendigvis. Det finnes ingen sammenheng mellom når slimproppen "går" og fødselen starter, men dersom du har regelmessige sammentrekninger/kynnere/rier mens den løsner så er det et ganske sikkert tegn på at fødselen er nært forestående.

Så neste gang du hører snakk om "slimproppen" så trenger du ikke rynke på nesen. Slimproppen gjør en særdeles viktig og fin jobb. Heia slimproppen!
Tips! Hvis noen spør deg om slimproppen din har gått, så kan du jo bare svare "ja, han gikk nettopp ut en tur for å kjøpe mer kaffe" ;-) 

Til slutt: siden vi egentlig skal få gode assosiasjoner til denne type slimpropp, hva med om VI finner opp et litt koseligere navn å kalle den?  

1-2-3 - kjør forslag!

  Klem,  Hilde 

 

Klem, 

Hilde 

 

Foto: Shutterstock

 

 

 

 

2 Comments

Derfor lukter babyen din himmelsk !

Comment

Derfor lukter babyen din himmelsk !

mor snuser på baby.jpg

Har du lurt noen gang lurt på hvorfor du synes at nettopp din baby lukter spesielt godt, eller best av alle i hele verden ?

Etter at et barn blir født er det viktig fra naturens side at det knyttes sterke bånd mellom mor og barn umiddelbart ,- dette rett og slett for å sikre barnets overlevelse. Hos en nyfødt baby vil en god tilknytning til mor bl.a hjelpe til med regulering av hormoner, immunsystemet boostes, sykdom forebygges og barnets IQ stimuleres.

Kroppen vår har mange smarte, innebygde mekanismer som hjelper oss med tilknytningen til barnet vårt, og flere av disse starter allerede mens babyen utvikler seg i magen. Men visste du for eksempel at nesen din spiller en svært viktig rolle oppi dette?

En av de viktigste tingene som avgjør om vi blir tiltrukket av et annet menneske, og hvor sterk denne tiltrekninger blir, er om vi har en god ”kjemi” med den personen. Bokstavelig talt!

Alle mennesker produserer sitt eget unike luktstoff, eller feromoner, som har til hensikt nettopp å tiltrekke seg andre mennesker, eller en partner. Disse stoffene skilles ut av, og fanges opp i nesen vår.  Du kan altså ikke lukte et annet menneske sine feromoner, men nervesystemet ditt fanger de opp.

Allerede mens babyen din er i magen din så blir den kjent med ”lukten din”, og forbinder den med noe trygt og godt. Denne følelsen forsterkes etter fødselen ved at du og barnet ditt tiltrekkes ytterligere av hverandres luktstoffer, eller feromoner.
Et studie viste f.eks at 90% av nybakte mødre klarte å identifisere sin egen baby basert kun på lukt så kort som 10 minutter etter fødselen. Etter en time klarte samtlige mødre å lukte hvilken baby som var deres! Er ikke det fint?!

Du og babyen din er altså  ”hard wired” fra naturens side til å elske hverandres duft! Til tross for at den til tider kan bli kamuflert av både snue, gulp og bæsjebleier  he he.

Så til slutt derfor en aldri så liten oppfordring:  Lukt og snus MASSE på den deilige, myke babyen din så ofte du bare kan, og gi masse eskimokyss!

PS! Bare husk at dersom du bruker parfyme, deodoranter og/eller sterk sminke, så kan det gjøre det vanskeligere for babyen din å lukte ”deg”. Derfor er det lurt å være forsiktig med bruk av slike ting den første tiden dere har sammen. Naturlig hud er best :-) 

 

    Hilsen Hilde

    Hilsen Hilde

Foto mor og barn: Shutterstock
Foto Hilde: Thomas Brun

Comment

Halsbrann og sure oppstøt? Her er 3 tips som kan lindre plagene dine.

Comment

Halsbrann og sure oppstøt? Her er 3 tips som kan lindre plagene dine.

Halsbrann beskrives ofte som en mer eller mindre intens, sviende smerte som sitter i brystet eller i brystryggen. Noen ganger kan en også få sure oppstøt.

Halsbrann beskrives ofte som en mer eller mindre intens, sviende smerte som sitter i brystet eller i brystryggen. Noen ganger kan en også få sure oppstøt.

Under en graviditet så produserer kroppen din et ekstra hormon som heter Relaxin som gjør at alt vevet i kroppen din blir litt mer tøyelig (ellers slappt på godt norsk!) ,- også klaffen inne i spiserøret ditt som skal hindre mat/væske i å komme i retur.  Denne hormonelle effekten, i tillegg til en voksende baby som stadig presser mot mage og andre indre organer, gjør at du kan få plager med halsbrann og sure oppstøt ,- spesielt om natten.

Her er tre tips til hvordan du kan forebygge/lindre halsbrann:

1. Drikk mye vann.
Vann bidrar til å senke ph-verdien på innholdet i magesekken din og dette er viktig for å unngå at magesyre etser på slimhinnenene i spiserøret sitt. Syreholdig drikke som kaffe, brus og juice gjør vondt verre, så prøv å unngå disse mest mulig.

2. Spis små og hyppige måltider
Spiser du deg stappmett, så vil det økte trykket bidra til økt press opp mot spiserøret. I tillegg så vil kroppen sette igang en storproduksjon av magesyre, som trengs for å bryte med all maten.
En annen grunn til å spise mindre måltider under graviditeten er at relaxin-hormonet også påvirker mobiliteten i tarmene dine (ja, det er muskler inni tarmveggene dine) på en negativ måte. Hele fordøyelsesprosessen går rett og slett litt tregere, noe som i verste fall kan føre til forstoppelse ( og fare for å utvikle smertefulle hemoroider osv...).

3. Unngå å ligge flatt på ryggen når du skal sove/hvile.
Når du ligger flatt på ryggen så vil tyngden av magen/babyen presse opp mot magesekken din og føre til økt ubehag. I tillegg så får du heller ikke lenger hjelp av tyngdekraften til å holde magesyren unna spiserørert ditt slik du gjør når du er oppreist!
I stedenfor å legge deg helt flatt kan du bygge opp under brystryggen din slik at du ligger i en semi-tilbakelent posisjon. På den måten reduseres trykket opp mot spiserørert og tyngdekraften får hjulpet litt til. Et godt tips er å bruke bbhugme-puten til dette. Puten er behagelig, myk og veldig formbar og gjør at du kan ligge behagelig hele natten.  


Comment

Dette tipset til "bedre søvn under graviditet" har du kanskje ikke hørt før?

Comment

Dette tipset til "bedre søvn under graviditet" har du kanskje ikke hørt før?

Jeg kunne listet opp mange små tips som du sikkert har hørt før om hvordan forbedre søvnene din, som f.eks "det er viktig at du har riktig madrass, ikke spis rett før du legger deg, hold soverommet ditt kjølig" osv. men her vil jeg heller skrive om det jeg som kiropraktor har erfart er effektivt for mange gravide som ønsker å sikre seg bedre søvnkvalitet!

Utdrag fra samtale med gravid pasient (uke 29):

”Morgenen er faktisk ikke så verst. Jeg er ganske ok i rygg og bekken på formiddagen, så det går fint å være på jobb da. Etter lunsj så merker jeg at det blir tyngre og tyngre og smertene kommer gradvis sigende. Når jeg så går hjem fra jobb er jeg skikkelig sliten og merker at jeg har ingenting mer ”å gi” mann eller de andre barna mine utover ettermiddagen/kvelden. Det har jeg bare dårlig samvittighet for. Når jeg først legger med for kvelden så verker jeg så enormt i rygg og bekken at jeg ikke får sove selv om jeg er kjempetrøtt. Jeg ligger bare der og snur meg konstant i sengen fordi jeg klarer ikke å finne noen gode hvilestillinger.”

Kan det være at også DU kjenner deg litt igjen i dette?

Det kan selvsagt være mange grunner til at en sover dårligere når en er gravid, men en veldig vanlig grunn til at mange sliter med verk og smerter om kvelden/natten, er at de ikke har lagt inn nok ”restitusjons-pauser” for kroppen underveis i arbeidsdagen.

Det vil si at de ”bruker opp alt kruttet” i løpet av formiddagen , og så ”tøyer de strikken” resten av dagen! Og det straffer seg naturlig nok ofte når kvelden kommer. Veldig forenklet sagt så kan en si at vi bare har en viss mengde energi og muskelkraft å bruke i løpet av en dag, så da er det lurt å fordele den jevnt utover slik at en slipper å få en smell om kvelden!

Dette kan DU gjøre selv for å ”økonomisere” kreftene dine utover dagen:

Legg inn strukturerte restitusjons-pauser fra morgenen av og ta de systematisk utover dagen.
Eks:

God søvn gjør graviditeten lettere og livskvaliteten bedre!

God søvn gjør graviditeten lettere og livskvaliteten bedre!

  • Jobbe 60 – 90 min.
  • Ta en 10 min pause ( selv om du ikke føler at du trenger den der og da..).
  • Jobbe 60-90 min
  • 10 min pause
  • osv

Under pausen så er det anbefalt at du finner deg en plass å legge deg ned slik at du kan slappe skikkelig av i muskulaturen. Har du ikke en benk eller sofa tilgjengelig på jobb, så kan du for eksempel ta med en yogamatte og en hodepute og rett og slett bruke gulvet.

Gjør du dette systematisk utover dagen, fra morgenen av, så lar du kroppen få tid til å hente seg inn innimellom slagene, og kan jeg nesten garantere deg at du har mindre verk når kvelden og natten kommer.

For å få best mulig støtte til kropp og bekken når du skal hvile/sove, anbefaler jeg at du benytter bbhugme-puten. Den er bokstavelig talt som skapt for en gravid kropp!

Sjekk www.bbhugme.no

Masse lykke til!

Klem fra meg

Comment

happy belly = happy baby

Comment

happy belly = happy baby

Dette er misjonen vår i bbhugme , men hva betyr det egentlig?

De fleste av oss  kjenner på en ekstra motivasjon til å spise litt sunnere, kutte ned på sjokoladeforbruket og kanskje trene litt mer regelmessig når vi finner ut at vi er gravide. Vi vet at jo sunnere vi spiser jo bedre er det for fosteret (og mor!), at det er lurt å ta noen ekstra vitaminer for å bl.a forebygge ryggmargsbrokk, og vi vet at det er smart å bevege seg mer. Men hva med psyken vår? Vårt emosjonelle liv? De fleste er bevisste på å leve sunnere fysisk, men mange glemmer kanskje at det er minst like viktig å ha det bra psykisk og emosjonellt? Spesiellt når en er gravid.

La oss gjøre et lite eksperiment sammen : Len deg litt tilbake i stolen, slapp godt av i skuldrene og tenk på en stooor, gul sitron. En skikkelig knallgul en. Tenk at du holder den opp foran nesen din og at du kan lukte den deilige, friske sitronduften. Tenk deg så at du tar med sitronen bort til skjærebrettet og deler den i to, før du løfter sitronen sakte opp til munnen og tar et saftig jafs. Du kjenner at sitronsaften fyller munnen din og at det smaker skikkelig surt. Kanskje du skjærer en grimase fordi det smaker så surt?

Ok. Kunne du kjenne at du fikk mer spytt i munnen din mens  du gjorde dette eksperimentet/tenkte på sitronen? ( ps!, hvis du ikke fikk det til så kan du prøve å gjøre samme prosedyre om igjen, men denne gang med øynene lukket). Hvordan kan det ha seg at kun tanken på en sur sitron kan sette igang kroppens spyttproduksjon?

Visste du at tankene dine setter igang en fysisk reaksjon i kroppen din? Alltid. Dette er noe vi ALLE opplever regelmessig, men vi tenker kanskje ikke noe særlig over sammenhengen. Bare tenk på sist gang du f.eks var skikkelig nervøs for noe? Hvordan kjentes magen din ut da? Kanskje du måtte på do? Opplevde du at magen ble litt løs kanskje?

Selv om hjernen vår er fantastisk komplisert og innviklet, så klarer den til en viss grad faktisk ikke skille mellom hva som er virkelighet og hva som bare er "bare tanker eller inntrykk"!  F.eks: Når jeg tenker på noe eller tar inn et inntrykk, vil hjernen min automatisk produsere signalstoffer  (assosiert med den spesifikke tanken/følelsen) som så vil sette igang en fysisk reaksjon i kroppen min.

Så, hva mener vi når vi sier "happy belly=happy baby"?

Det vi sier er at hvordan mor har det fysisk, psykisk og emosjonelt under svangerskapet, vil påvirke hvordan fosteret utvikler seg underveis og hvordan babyen har det når den blir født. Når mor er mest mulig i balanse både fysisk, psykisk og emosjonelt (nb! ut ifra hennes egne forutsetninger), så får fosteret det også mer optimalt.

Ta derfor ekstra godt vare på deg selv når du er gravid eller planlegger å bli gravid. Bruk ekstra mye kvalitetstid sammen med den du elsker, samt familie og venner som er opptatt av deg og din velvære. Spis sunt, sov nok, og sørg for at du får frisk luft og litt bevegelse hver dag. Skru av tv'en når nyhetene kommer på. Du trenger ikke disse grusomme inntrykkene fra flyktningkrisen eller terroristene som herjer rundt i verden akkurat nå. VELG heller å styre tankene dine mot positive ting, og sist men ikke minst: GLED deg over den lille spiren som vokser inni magen din! Snakk med magen/babyen hver dag og fortell babyen hvor mye du/dere gleder dere til å treffe den når den er klar til å komme ut ♥︎
Comment